Girişimcilik İstatistikleri

Mustafa Emre Selek
9 min readApr 7, 2020

Küçük işletmeler ve hırslı girişimler her endüstrinin merkezinde. Ülkenin ekonomisine katkılarının yanında, işçiler adına da yararlı bir etkiye sahip. Değişikliğe karar verip bağımsız işveren olan çalışanlar işlerinde daha motiveler ve işlerinden daha çok tatmin oluyor. Elimizde yeni işe başlamak ve kişinin kendi patronu olma anlamında halen ABD’nin dünyanın en iyi yeri olduğunu gösteren çok sayıda ilham verici girişimci istatistikleri var.

Mustafa Emre Selek / mustafaemreselek@gmail.com

Bu yazı Dragomir Simovic’in “39 Entrepreneur Statistics You Need to Know in 2020” başlıklı yazısından çevrilmiştir.

Genç girişimciler daha çok finansman, personel ve başarı oranı gibi yeni işletmelere ilişkin risklerden endişe duyuyorlar. Gerçekten de, pek çok sayıda işletme sahibi, şirketin faaliyetlerini sürdürebilmek için kredilere bel bağlıyor ve çoğu zaman ise kendi kişisel fonlarını kullanmak zorunda kalıyorlar.Krediler ayrıca işin büyütülmesi ve sektörde daha fazlasını elde etmek adına da yardımcı oluyor.

Kalifiye çalışan bulmak da kolay bir iş değil, bu nedenle birçok iş sahibi en azından bir süreliğine yalnız başına çalışmaya karar veriyor.

Bu doğrultuda, girişimcilik başarısızlık oranının hiçbir zaman düşük olmadığını ve işletmelerin yalnızca % 22.5'inin bir yıl sonra kapandığını bilmekte de yarar var.

Araştırmalar ayrıca girişimciliğin, düşünülünenin aksine, sadece genç “oyunu” olmadığını da gösteriyor. Başarılı işletmeler genellikle tecrübesi olan orta yaşlı kimseler tarafından başlatılıyor. Örnek kısmen de olsa doğru olacak. Serdar Kuzuloğlu’nun Doğan Yayın grubunun internet ortamına geçmesinde katkısı olduğunu hatırlamakta yarar var.

Başlangıç olarak, internetteki bazı ilginç istatistikleri sizin için derledik.

İnanılmaz Girişimcilik İstatistikleri:

  • ABD’deki milyarderlerinin % 62'si kendi çabaları ile milyarder olmuşlardır.
  • 2016 yılı bilgilerine göre, kendi işlerini hali hazırda işleten 25 milyon Amerikalı vardır.
  • İşletmelerin başarısız olmasının bir numaralı nedeni, pazar ihtiyacının olmamasıdır.
  • Küçük işletme kuranların % 60'ı 40–60 yaşları arasındadır.
  • Dünyada 582 milyon girişimci vardır.
  • Küçük işletmelerin % 22,5'i ilk yıl içinde başarısız olmaktadır.

Girişimlere Yönelik İstatistikler

1. ABD’deki milyarderlerin % 62'si kendi çabaları ile milyarder olmuşlar.

(Wealth-X)

Wealth-X tarafından yapılan 2016 yılı araştırmalarına göre, ABD’de 585 tane milyarder bulunuyor. Bunların sadece % 20'si miras yoluyla bu statüye ulaşırken, büyük çoğunluğu kendi işlerini kurmuşlar. Bu bilgi muhtemelen yeni ve genç girişimciler için en büyük teşviklerden biri olabilir. Kalan % 18 ise miras ve sıkı çalışma kombinasyonu ile milyarder olmuşlar..

2. 15 milyon Amerikalı tam zamanlı serbest meslek sahibi.

(Freshbooks)

Bu sayı, 2020'ye kadar Amerika’nın 27 milyon serbest meslek sahibi olacağını tahmin eden Fresh Books girişimci istatistiklerine ait. Her beş işçiden biri, bir işe girdikten sonra kariyerini tamamen değiştirmeyi planlıyor.

3. Yetişkinlerin % 62'si girişimciliğin iyi bir kariyer olduğuna inanıyor.

(Babson)

Dünyada girişimciliğin yararları konusunda giderek artan bir kabulleniş görülüyor. 2018/2019 Küresel Girişimcilik Modeli istatistiklerine göre, insanların yarısından fazlası kendi işini kurmanın iyi bir kariyer hamlesi olduğunu düşünüyor. Ancak bu yönde bazı yanlış anlaşılmalar da olabiliyor. Katılımcıların % 40'ı bir iş kurmanın kolay olduğunu düşünürken ve % 49’u ise bunu başarabilmek için tüm gerekenlere sahip olduklarına inanıyor.

4. Dünyada 582 milyon girişimci var.

(The Hill)

Önceki yıllara kıyasla önemli bir artış olmasına rağmen, gelişim açısından gereken pek çok şey bulunuyor. Girişimcilik istatistikleri ülkelerin belirli alanlardaki pazar ihtiyaçlarını daha iyi anlamalarına ve bu gelişme için daha verimli bir zemin oluşturmalarına yardımcı olabiliyor. Belirli endüstrilerin hem kusurlarını hem de faydalarını tespit etmek ve buna göre hareket etmek bu anlamda önemli bir gelişme olacak.

5. Girişimcilerin % 26'sı kendi işlerini kurmak için en büyük motivasyonlarının kendi patronları olma fikri olduğunu söylüyor.

(Guidant Financial)

Dahası, katılımcıların % 23’ü dilediği şeyi yapmak istediğini ve % 19 ise bunu önlerindeki fırsatları değerlendirerek yaptıklarını belirtiyor. Girişimcilerin % 12'si için en büyük sorunın Amerika’daki kurumsal ortamın olduğunu belirtiyor, % 6’sı ise işlerinden çıkarıldıktan sonra kendi işlerini kurmaya karar verdiğini belirtiyor.. Girişimci verilerine göre, %6 ise bunu emekli olmaya hazır olmadığını belirtiyor. % 3’ü ise çeşitli yaşam olaylarından esinlendiği için yaptığını belirtiyor.

6. Girişimcilerin % 33'ünün sadece lise diploması var.

(Guidant Financial)

Şaşırtıcı görünebilir, ancak küçük işletme sahiplerinin üçte biri liseden ileri gitmediğini söylüyor. Bu, üniversiteye gitmeden hiçbir şey yapamayacaklarından endişelenen gençler için ilham verici bir bilgi. Yine de girişimcilerin % 67'si üniversiteye gittiğini ve % 4'ünün de doktora yaptığını görüyoruz.

7. Brezilya’da girişimcilerin % 53'ü kendi başlarına faaliyet göstermektedir.

(Babson)

2018 girişimci istatistiklerine göre, Güney Amerika’nın en büyük ülkesindeki işletme sahiplerinin yarısından fazlasının herhangi bir çalışanı olmadığını veya işe alma niyetinde olmadığını gösteriyor. Bu sayı ile Brezilya dünya lideri.

delawareagency.com ABD’de şirketini kurmak isteyen girişimcilere öncülük ediyor

8. En fazla serbest meslek sahibi (% 19.6) inşaat / ticaret alanında çalışıyor.

(Freshbooks)

İnşaatı % 10,9 ile perakende satış, % 10,7 ile gayrimenkul ve % 10,3 ile danışmanlık takip ediyor. Girişimcilik büyüme istatistiklerine göre yaratıcı meslekler 7. sırada yer alırken, pazarlama % 1,7 ile en altta görünüyor.

9. Küresel Girişimcilik Endeksi’ne göre 83,6 ile ABD, girişimciler için en iyi ülke konumunda.

(GEDI)

Küresel Girişimcilik Endeksi (GEI), bir ülkenin küçük işletmelerin gelişimi için yarattığı ortamı değerlendiren bir endeks. Bu endeks, kapsamlı bir bakış açısı oluşturmak adına çeşitli faktörleri dikkate alır. İsviçre 80.4 ile beklenmedik bir şekilde ikinci sırada yer alırken, İsviçre’yi İngilizce konuşan üç ülke — Kanada, İngiltere ve Avustralya takip ediyor. Çad, sadece 9'luk bir dizinle listenin en altında yer alıyor.

10. Kredi başvurusunda bulunan girişimcilerin % 59'u bu krediyi işlerini büyütmek için kullanıyor.

(Merkez Bankası)

2018'in girişimci istatistikleri, işverenlerin % 43’ünün işletme giderlerini kendi cebinden ödediğini ve % 26’sının ise kredilerini yeniden finanse etmeleri gerektiğini gösteriyor. İşletmeler, özellikle de küçük işletmeler, hem ayakta kalmak hem de geleceğe doğru önemli adımlar atmak için kredilere yöneliyor.

11. ABD’li işletme sahiplerinin % 83,1'i yeni şirket kurarak işe başlamış.

(FactFinder)

İstatistikler katılımcıların % 83.1'i şirketlerini sıfırdan inşa ettiğini gösteriyor. % 11,3 satın alımı tercih ederken, % 7,2'si miras veya hediye olarak aldığını belirtiyor.

12. Girişimcilerin sadece% 9'u işletme diplomasına sahip.

(TSheets)

Bu yine, doğru eğitime sahip olmadığını düşünen ve endişelenen girişimciler için önemli bir motivasyon. Girişimcilerin sadece % 32'si birkaç işletme dersi aldığını belirtirken, çoğu katılımcı (% 46) herhangi bir işletme eğitimi almadığını belirtmiş.

13. Girişimcilerin % 26'sı işle ilgili tavsiyeler için internete başvuruyor.

(TSheets)

İnternet hala küçük bir işletme sahipleri için en büyük kaynaklardan biri. Kullanıcıların yararlı bulabileceği birçok resmi veri içerir. Dahası, onlara birbirleriyle etkileşim kurma ve birbirlerine yardım etme şansı veriyor. Aslında, girişimci istatistikleri, işletme sahiplerinin% 19'unun önce meslektaşlarına tavsiye için döndüğünü,% 14'ünün ise cevaplar için kitaplara gittiğini gösteriyor. Katılımcıların sadece% 11'i ilk önce ailelerine başvurduklarını söylüyor.

14. Gıda, en popüler sektör

(GuidantFinancial)

Bu istatistik, en popüler 5 endüstriyi listeleyen Guidant Financial verilerine dayanıyor. % 11 ile gıda lider iken, bunu % 10 ile sağlık/güzellik, %7 ile genel perakende ve % 6 ile ev hizmetleri (% 6) izlemektedir. 2018 yılında, sağlık ve güzellik sektörü % 34 oranında önemli bir artış görmüş. Gıda ve iş kategorileri % 14 artış gösterirken, otomotiv sektörü ilk beş sıradan aşağıya düşmüş.

Küçük İşletmelere İlişkin İstatistikler

16. İşletmelerin başarısız olmasının 1 numaralı nedeni pazar ihtiyacının olmaması.

(CBInsights)

CBInsights tarafından yapılan araştırmaya göre, işletmelerin % 42'si pazar ihtiyacının olmamasından dolayı başarısız oluyor. İşletmelerin % 29'unu etkileyen en yaygın ikinci neden ise, fon eksikliği. % 23 ile üçüncü neden de çalışanlar arasında ekip çalışması eksikliği olarak gözlemlenmiş.

17. 2004'ten 2014'e kadar toplanan istatistiklere göre küçük işletmelerin% 22,5'i ilk yıllarında başarısız oluyor.

(Office of Advocacy)

Hesaplamalara göre 2014 yılında kurulan küçük işletmelerin sadece % 79,9'unun bir sonraki yıl devam edebilmiş. Ortalama olarak, şirketlerin yaklaşık yarısı 5 yıldan fazla hayatta kalırken, sadece üçte biri 10 yıl devam edebilmiş.

18. Küçük işletme kuranların % 60'ı 40 ile 60 yaşları arasında.

(GuidantFinancial)

Bu istatistik, Guidant Financial’ın ABD’deki 2.700'den fazla küçük girişimcinin katıldığı 2019 tarihli çalışmasına dayanıyor. İlginçtir ki, girişimcilerin % 4'ü de 70 yaşın üzerinde gözükmektedir. Öyle görünüyor ki, kendi işinizi kurmanın yaşı yok.

19. Küçük işletmelerin % 62’sinin başka çalışanı bulunmuyor.

(Freshbooks)

Aynı rapor, işletmelerin % 28’inin çalışan sayısının 1–5 arası çalışanı olduğunu gösterirken, yalnızca % 10'unun 5'in üzerinde çalışanı olduğu anlaşılıyor.

20. ABD’de 2015 yılında ihraç edilen malların % 97,6’sı küçük şirketlere ait.

(Office of Advocacy)

Toplamda 295.834 şirket 2015 yılında ABD’den mal ihraç etti. Bu sayının % 97,6’sını küçük işletmeler oluşturmuş. Ancak, bu küçük işletmeler ülkenin toplam ihracat gelirinin sadece % 32.9'unu (1.3 trilyon $) oluşturmuş.

21. 21 yıl içinde (1992'den 2013'e kadar), küçük işletmeler ABD’deki yeni işlerin % 63,3'ünü yarattı.

(Office of Advocacy))

Oluşturulan yeni işlerin yarısından fazlasını küçük işletmelere ait olması yine girişimciliğin aslında genel olarak tüm ülke ekonomisi için yararlı olduğunun bir başka göstergesi.

22. Küçük işletmelerin başarısızlık oranı 1977'den bu yana% 30 azalmıştır.

(Entrepreneur)

Bu istatistik, Case Western Reserve Üniversitesi’nde profesör olan Scott Shane’den. Kendisi bu düşüşün nedenlerini işletme sahiplerinin daha akıllı ve planlı hareket etmelerine, kârlı sektörlerin seçilmesine ve güvenilir iş yönetimi teknolojisi kullanılması olarak listeliyor. Bunun dışında, yıllar geçtikçe daha az sayıda yeni işletme kurulduğundan daha az rekabet olduğu da belirtiliyor.

23. Küçük işletme sahiplerinin % 67'si çeşitli mali zorluklarla başa çıkmak için kişisel fonlarını kullanıyor.

(Merkez Bankaları)

Girişimcilerin her gün karşılaştığı sayısız finansal zorluk bulunuyor. Bunların büyük çoğunu kendi ceplerinden karşılamaya çalışıyorlar. Girişimcilik istatistikleri, girişimcilerin % 39'unun krizle başa çıkmak için ek bir kredi almayı tercih ettiğini belirtirken, % 33'ü işçi çıkararak, saatleri azaltarak veya operasyonlarını küçülterek başa çıkıyor. İlginçtir ki, girişimcilerin % 28’inin bu finansal yükümlülüklerini görmezden gelmeyi tercih ettiği gözlemlenmiş.

24. Küçük işletmelerin % 68'inin ödenmemiş borcu bulunuyor.

(Merkez Bankaları)

İşletmelerin çoğunluğunun borcu bulunmakta olup, % 55'i 100.000 $ ‘dan az. Şirketlerin % 37’sinin 100.000 $ ile 1 milyon $ arasında borcu bulunurken , % 9’unun 1 milyon dolardan fazla borçlu gözükmektedir. Bu istatistik , 2017'den kalma bir girişimci istatistik anketine göre derlenmiş gözüküyor.

Girişimci İstatistikleri: Yararlar ve Zorluklar

25. İşletme sahiplerinin % 32'si girişimlerini başlatmak için birikimlerini kullanıyor.

(GuidantFinancial)

Küçük işletmeleri finanse etmenin ikinci en popüler yolu ise %13 ile 401 (k) emeklilik planı olarak gözüküyor. Öte yandan, % 12'si arkadaşlarından veya ailelerinden mali yardım istediği ve % 24'ün çeşitli kredilerden yararlandığı görünüyor. % 1 ile “Crowd-funding” ise en az popüler seçenek gibi görünüyor.

26. Amerikalıların % 55'i kendi işlerini kurabileceklerine inanıyor.

(Babson)

2016 start-up ​​istatistiklerinden elde edilen bu istatistik ulusal ortalamayı gösteriyor. Ancak belirtmek gerekir ki bu sayılar Miami (% 60) ve Detroit (% 57) gibi şehirlerde daha da yüksek gözüküyor. Miami’deki girişimcilerin sadece% 27’si, Detroit’tekilerin ise sadece % 21’i başarısız olmaktan korkuyor. Bu sayı ulusal ortalama bakımından % 33.

27. Küçük işletme sahiplerinin % 33'ü için en büyük zorluk sermaye eksikliği.

(GuidantFinancial)

Ay sonunu getirmek özellikle yeni başlayan küçük şirketler için kolay bir iş değil. Bu nedenle, küçük işletmelere ilişkin istatistiklere göre, girişimcilerin yaklaşık üçte birinin ancak geçinebildiklerini belirtmesi anlaşılabilir. İşletmelerin % 15'i için en büyük zorluk pazarlama olarak gözüküyor. % 13’ ise zaman yönetimi ile ilgili sorunlar yaşıyor gibi. Tüm bunlara rağmen, girişimcilerin sadece % 10'u muhasebecilik konusunda dış kaynaklardan yararlanıyor.

28. Çalışanların % 43’üne göre kişinin kariyeri üzerindeki kontrolü serbest meslek sahibi olmanın en büyük yararlarından.

(Freshbooks)

Bu doğrultuda, ankete katılan çalışanların % 43'ü, kariyer değişikliğinin geleneksel istihdamdan uzaklaşmak için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu söylüyor. % 33 ise serbest mesleğe geçmelerinin temel nedeninin finansal teşvik olduğunu belirtiyor. Çalışanların % 32'si ailevi nedenlerden kendi işlerini kurduğunu belirtirken, % 15'i sağlık nedenlerini göstermiş.

29. Girişimcilerin % 54'ü mevcut girişimlerinde daha fazla para kazandıklarını söylüyor.

(Freshbooks)

Girişimcilerin % 74'ü serbest meslek sahibi olduklarında daha çok çalışmak zorunda kalacaklarını düşünüyor, ancak gerçekte sadece % 59'u daha fazla çalıştığını belirtiyor.

30. Serbest meslek sahiplerinin % 97'si asla geleneksel istihdama geri dönmeyeceklerini söylüyor.

(Freshbooks)

İstatistiklere göre iş değiştirmenin en büyük endişe kaynağı olduğu görülüyor. İş değişimi bir kez gerçekleştiğinde, çalışanların büyük bir çoğunluğunun seçimlerinden memnun kaldığı anlaşılıyor. Buna ek olarak, girişimcilerin % 70'i işlerini genişletmek için aktif olarak çalıştığını belirtiyor.

31. Girişimcilerin % 27'si için işin işleyişi bakımından en zor unsurun kalifiye çalışan bulmak olduğunu belirtiyor.

(Freshbooks)

ABD girişimcilik istatistikleri, kalifiye işçi bulmanın yanı sıra, yeni müşteriler edinmenin (% 23), yeniden yatırım yapmak için para bulmanın (% 22), doğru fiyatları belirlemenin (% 16) ve zamanı etkili bir şekilde yönetmenin (% 15) de sorunlar arasında olduğunu gösteriyor.

--

--

Mustafa Emre Selek

Social Enterprises LLC Chief Operating Officer — US Business Incorporator & Investor Visa Expert